New Experience..Discovering new life in nature...

Greetings..

Lama x update blog..so this tyme rasa nak update since ada story yang nak share..

Sekarang aku ditugaskan kat sebuah perkampungan nelayan, kira2 200++ KM dari bandaraya Kuching..nama nya.. Kampung Gerigat..situ tempat aku bertugas membantu masyarakat terutama yang bekerja sebagai nelayan..Mula-mula sampai, rasa nak balik Kuching cepat2..mana x nya..dah biasa dengan macam2 kemudahan yang ada..kalau kat sini, jangan lah bermimpi nak dapat line telefon dengan full bar..kalau aku kat ofis tu..kadang2 je ada line..tapi most of the time xda line langsung la..sekarang ni baru masuk minggu kedua aku kat sini..yesterday..aku dengan colleague aku berhasrat la nak pergi menjenguk sangkar ikan siakap yang dah x di run lagi..saje2 la..lama x naik bot..huhuhu..syok nye..sampai kat sangkat tu..gayat la jugak..meniti kat atas papan, yang kalau terjatuh tu masuk la dalam sungai (laut) dalam tu..huhuhu..dah la xda pakai life jacket..ehem ehe..ni nak story n nak tny dulu..pernah x korang tangkap "baby squid" @ anak sotong hidup2??? ha..itu la yang menarik nya kat sini..
Buat pertama kali dalam hidup aku..aku tengok sendiri anak sotong berenang-renang..kemudian aku blaja la nak tangkap dia..guna tangan je..huhuhu..syok..anak sotong tu boleh bertukar kaler..dari lutsinar ke kaler hitam..ada aku capture gambar nye..take a look:



and also, ada video yang show anak sotong ni meronta2..mintak dilepasan..kuikuikui:

video

well..itu la sedikit sebanyak gambar yang ada..nanti-nanti bila ada idea..aku akan update lagi..aku yakin..macam2 lagi pengalaman baru yang aku akan dapat sepanjang aku berada di sini..

so long....

3 ulasan:

  1. eh2..ko skang nie keje hape nie?? sampai ade khidmat2 masyarakat plak~

    lagi 1..ko pasti ker yg tu bby squid??ye2 jer..sbb..aku tk nmpak2 ciri2 squid pon.wakakakaka

    BalasPadam
  2. hahaha..tu memang baby sQuid..aku keje L.K.I.M so skrg ni bergelar kakitangan awam la..huhuhu

    BalasPadam
  3. wahhh seronok tuuu ....

    ikan ngan hamster dah makan malam ...

    BalasPadam